369
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-369,stockholm-core-2.3.2,select-theme-ver-9.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

logo willem pijper volg

Willem Pijper besteedde het grootste deel van zijn werkzame leven in Rotterdam. Van 1930, toen hij benoemd werd tot de eerste directeur van het Conservatorium tot zijn dood in 1947. Hij zorgde gedurende de jaren ’30 voor de aansluiting van de stad bij internationale modernistische tendensen, en bovendien stimuleerde hij de moderne dans, door Corrie Hartong naast zich te benoemen als directrice van de Dansschool.

In het licht van de eeuwigheid: Willem Pijper, modernist in Rotterdam, is een initiatief van Arthur van Dijk en Jan Hiddink.

arthur van dijk

Arthur van Dijk
Neerlandicus en musicoloog Arthur van Dijk verdiept zich sinds zijn studie in Nijmegen al 35 jaar in leven en werk van Willem Pijper (1894-1947). In 2011 presenteerde hij Het Papieren Gevaar, een bundeling van Pijpers kritisch en essayistisch proza (uitgegeven door de Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis). Daarna verscheen van zijn hand In het Licht van de Eeuwigheid, een keuze uit Pijpers brieven (De Arbeiderspers, Privédomein, 2019). Op dit moment schrijft hij met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Nederlands Letterfonds Pijpers biografie, te verschijnen in de loop van 2024 bij De Arbeiderspers. Voor het Rotterdams Jaarboekje 2022 bewerkte hij het gedeelte van de biografie dat handelt over Pijpers Rotterdamse periode tot aan de Tweede Wereldoorlog (presentatie december 2022).

Arthur van Dijk was meer dan twintig jaar actief als orkestdirecteur, maar werkte daarvoor als projectleider bij de Rotterdamse Kunststichting. Hij verbaasde zich toen al over het feit dat een eminent componist als Willem Pijper, die het grootste deel van zijn werkzame leven in Rotterdam doorbracht, volledig verdwenen was uit de herinnering van de stad. Vandaar het initiatief om Pijper terug te geven aan de Maasstad. Een oud-collega bij de Rotterdamse Kunststichting bracht Arthur van Dijk in contact met Jan Hiddink, hetgeen leidde tot een voorbeeldige samenwerking.

jan hiddink

Jan Hiddink

Jan Hiddink houdt zich als Agent 010 bezig met stedelijke en culturele ontwikkeling in Rotterdam. Hij is onder andere omgevingsmanager voor het Schouwburgplein, één van zeven grote Stadsprojecten in Rotterdam. Jan Hiddink was tussen 2013 en 2021 programmacoördinator bij WORM en organiseerde in het verleden aan het Leidseplein in Amsterdam personality events rondom onder meer Harry Smith, Serge Gainsbourg en JG Ballard, die als een blauwdruk gelden voor de manifestatie rondom Willem Pijper. Als programmeur en organisator was Hiddink verantwoordelijk voor onder andere de festivals Tegen Tonen, Sonic Acts en Tracks & Traces. Hij is van huis uit journalist en werkte ruim tien jaar als redacteur voor de VPRO Radio.